Wat is osteopathie

foto van de behandeling van een schouder

Osteopathie is een manuele geneeswijze die gericht is op de beweeglijkheid en de onderlinge verbondenheid van alle weefsels in uw lichaam. Denk hierbij aan de beweeglijkheid van uw schouder of wervelkolom, maar ook aan de beweeglijkheid van uw organen of andere weefsels in uw lichaam. 

Ook al zit u rustig op u stoel, uw lijf is continu in beweging. Zo beweegt het middenrif op het ritme van u ademhaling, stroomt het bloed door u aderen en bewegen uw darmen. Al deze bewegingen dragen bij aan een natuurlijk evenwicht. Door onder andere ziekte, trauma’s, slechte voedingsgewoontes, stress en operaties kan dit evenwicht verstoord raken met bewegingsverlies als gevolg. Dit hoeft niet direct tot klachten te leiden, maar kan problemen geven als het lichaam zich niet kan aanpassen aan de nieuwe situatie.

De osteopaat kijkt naar uw lichaam als één functionerend geheel. Hij weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en hoe zij elkaar kunnen beïnvloeden. Tijdens het onderzoek gaat hij op zoek naar de oorzaak van uw klacht. Door de onderlinge verbondenheid van weefsels kan deze wel eens in een andere regio liggen dan waar de klacht tot uiting komt. Zo kan rugpijn samenhangen met een bewegingsverlies in uw knie of wervelkolom, maar ook met spanning ter hoogte van de schedel of een verminderde darmwerking. De osteopaat onderzoekt bij elke klacht dan ook uw hele lichaam.

Tijdens de behandeling richt de osteopaat zich op het weer mobiel maken van weefsels. Verbetering van de bewegingsmogelijkheid leidt vervolgens tot herstel van functie en evenwicht.